Green out: co to je, co může způsobit a jak z toho ven?
Většina z nás to zná, stačí to trochu přehnat s ďáblovým salátem a oheň je na střeše. Co vlastně tento nepříjemný stav způsobuje, jak se projevuje,ale především jak jej řešit?
Takzvaný green out způsobuje užití většího množství THC nebo jiného kanabinoidu, než na jaké jsme zvyklí a jaké je naše tělo schopné zvládnout. Látka může v těle vyvolat pocit dezorientace a zmatení, tyto nepříjemné psychické efekty mohou člověka vyděsit natolik, že pocítí i fyziologické příznaky. U lidí, kteří k tomu jednoduše mají sklony, může dojít ke stavu hraničící s panickou atakou. Pokud jde o faktické fyziologické příznaky, může dojít k drobnému zvýšení srdečního tepu, pocení, závratím, suchu v ústech a pálení očí.
Co teď?
Hlavně klid. Většina nežádoucích, nepříjemných účinků je způsobena strachem nebo nečekanou razancí efektů látky. Fyzicky se předávkovat konopím je téměř nemožné, takže nejlepší je jednoduše zachovat klid, najít si pohodlné místo a usadit se nebo si rovnou lehnout. Dobrým způsobem, jak efekty zmírnit, je říkat si, že fakticky nehrozí žádné nebezpečí a z hluboka dýchat. Pozor však na hyperventilaci, překysličení může způsobit další prohloubení nepohody.
When life gives you lemons
Neméně důležitá je hydratace, pití většího množství vody odbourává pocit sucha v ústech a nevolnosti. Ideální pak je přidat do vody citronovou šťávu, nebo konzumovat jiné citrusy, ty totiž obsahují enzym odbourávající účinky THC. Pokud nemáte limetku, dejte tam citron. Teď vážně, pokud doma nemáte žádné cirusové plody, může pomoct i sežvýkaní pár kuliček černého pepře. Některé studie také konkludují, že efektivním pomocníkem v boji s green outem je CBD, tedy kanabidiol, nepsychoaktivní kanabinoid vyskytující se v konopí.
Znovu však zdůrazníme, že nejdůležitějším aspektem při vypořádávání se s green outem, je psychické rozpoložení. Myslete na to, že stav je jen dočasný a postupně bude slábnout, což vám značně uleví. Pokud to půjde, je rozumné se pokusit usnout a jednoduše se z toho vyspat.