Nové přírůstky na poli psychoaktivních látek

Nové přírůstky na poli psychoaktivních látek

V dynamickém světě 21. století se neustále objevují nové látky, které lákají pozornost vědců i široké veřejnosti. Mezi ty nejnovější přírůstky patří THC-V a muscimol, dva slibní kandidáti s potenciálem otevřít nové dveře v oblasti léčby a výzkumu. THC-V, neboli tetrahydrocannabivarin, a muscimol, aktivní složka obsažená v houbách, se rychle stávají předmětem intenzivního zájmu pro svůj široký potenciál. V tomto článku se podíváme na jejich vlastnosti, účinky, potenciální výhody a výzvy spojené s jejich použitím.

Muscimol, co to je a jaké má využití?

Látka s krkolomným systematickým názvem 5-(aminomethyl)-1,2-oxazol-3-ol, známá spíše jako muscimol nebo agarin či pantherin je hlavním psychotropním alkaloidem obsaženým v muchomůrce červené. Lidsky řečeno, jedná se o látku, díky které stojí otrava muchomůrkou aspoň trochu za to. Sám o sobě je muscimol silný halucinogen, který působí na NMDA receptory v neuronech, podobně jako třeba ethanol a celá škála dalších psychotropních látek.

Novinka na trhu? Rozhodně ne

Muchomůrku červenou, latinsky amanita muscaria, používali při rituálech naši předkové už tisíce let. Zmínky o užívání muchomůrky červené jako psychedelika najdeme například v severské mytologii, slovanském folkloru a šamanských rituálech na Sibiři i v Severní Americe. V podstatě tedy všude, kde se muchomůrka červená přirozeně vyskytuje. Oproti našim předkům máme výhodu moderních technologií, díky kterým se dá muscimol izolovat, takže se pro trip nemusíme přiotrávit. Umíme také přesně měřit množství a potenci muscimolu, který užíváme, což je mnohem bezpečnější.

Účinky

Muscimol, konzumovaný třeba ve formě želé bonbónů, navozuje ve vyšších koncentracích euforický stav, který má zpravidla klidný průběh díky sedativnímu účinku. Stav doprovází pocit úplné relaxace a mnohdy i pestré halucinace. Pokud je dávka opravdu vysoká, působí muscimol jako silné sedativum a může zapříčinit i krátkodobé komatózní stavy. Narozdíl od známějšího psilocybinu po odeznění tripu nenastává “kocovina” a samotný stav je o něco kratší.

Co je to microdosing?

Pojem microdosing není sice spojený jen s muscimolem, ale je třeba ho vysvětlit. Microdosing je, jak název napovídá, užití velmi malé dávky dané látky. Každý totiž máme určitý toleranční práh, který musí být překročen, aby měla látka psychoaktivní účinky. Microdosing nejčastěji provozují lidé, kteří halucinogeny vyhledávají pro jejich zdravotní benefity, vezmou si dávku, která zaručeně nepřekročí práh natolik, aby měla psychoaktivní účinky. Látka však v těle pořád funguje “bez povšimnutí.”

Takže užívání muscimolu má nějaké benefity?

Ano! Micro dávky muscimolu mohou zlepšit spánek, utišit bolest nebo dokonce pomoci od depresí, posttraumatické stresové poruchy nebo úzkostí. Medikamenty z muscimolu byly použity i při výzkumu léčby epilepsie a Parkinsonovy nemoci.

THC-V, odpověď na staletý problém

Jsou jen dva typy lidí. Ti, kteří po užití některého z kanabinoidů vezmou útokem lednici, a pak ti, kteří lžou. Známe to všichni, stav při kterém jsme ochotni zabíjet pro cokoliv jedlého, ideálně s příchutí sýra. Odpověď na tento odvěký problém představuje derivát THC-V, celým názvem tetrahydrocannabivarin. Narozdíl od THC potlačuje THC-V chuť k jídlu, a to dokonce do té míry, že mu některé vědecké studie přikládají roli pomocníka při hubnutí.

Psychoaktivní účinky

Ačkoliv se uživatelé shodují, že psychoaktivní účinky THC-V jsou “slabší” než u jiných kanabinoidů, nemusí to být nutně záporná vlastnost. Derivát navozuje stav podobný klasickému THC, s tím rozdílem, že je o něco kratší a mírnější. Je tak ideální i pro ty, kteří si efekty kanabinoidů užívají, ale chtějí zůstat pod kontrolou nebo to zkrátka nepřehnat.

Zpátky k hubnutí

Hlavním důvodem, proč je THC-V v dnešní době vyhledáváno velkým množstvím lidí je jeho potenciál v pomoci s hubnutím. Kromě toho, že jednoduše potlačuje pocit hladu, stimuluje THC-V štítnou žlázu a má pozitivní vliv na celkovou funkci metabolických procesů. Některé studie dokonce popisují kladný efekt na regulaci hladiny cukru v krvi, mohlo by se tedy jednat o přírodní způsob léčby obezity a cukrovky. THC-V navíc zvyšuje efektivitu reakce buněk na inzulín a bojuje proti “inzulínové toleranci”, která mnohdy vede k cukrovce druhého typu. THC-V představuje novou, velmi nadějnou oblast výzkumu pozitivních efektů konopí na lidský organismus, a to ve zdravotním i rekreačním kontextu.

Další nové látky

HHC-P 

Je nový syntetický kanabinoid, který je derivátem klasického HHC, kromě toho má podobnou uhlíkovou strukturu jako THC-P. Jeho účinky by tak měly být “někde mezi”. Je mnohdy označován za nejsilnější kanabinoid a u nás ho můžete vyzkoušet ve formě sušených květů nebo cartridgí.

THC-B

Je nový syntetický kanabinoid založený na Delta 9 THC. Ač jsou jeho účinky podobné THC, je ve srovnání silnější. Pomáhá především se zkvalitněním spánku a relaxaci celého těla. Významné jsou také jeho analgetické účinky. U nás můžete THC-B vyzkoušet ve formě sušených květů.


Starší příspěvek Novější příspěvek