Co je kratom a jak se používá?

Co je kratom a jak se používá?

Kratom se dostává stále více do povědomí veřejnosti pro své psychoaktivní účinky. Co přesně kratom je? Jak se získává? K čemu se užívá? To vám objasníme na následujících řádcích.


Co je kratom


Vše začíná u rostliny Mitragyna speciosa. Jde o tropický stálezelený strom původem z jihovýchodní Asie. Listy tohoto stromu se zpracovávají pro získání látek nazývané mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto látky mohou mít na lidský organismu podobné účinky jako stimulanty anebo opioidy.
Usušením listů rostliny Mitragyna speciosa se získává látka, kterou označujeme jako kratom. V malém množství může mít stimulační účinky, zatímco ve vyšších dávkách působí spíše jako sedativum. 


Užití kratomu


Kratom se tradičně používá v několika asijských zemích jako přírodní lék. Místní obyvatelé žvýkali listy kratomu nebo je vařili jako čaj k úlevě od bolesti, zvýšení energie nebo ke zmírnění účinků únavy. V posledních letech se kratom rozšířil i do západního světa, kde je často používán pro jeho potenciální účinky na úzkost, bolest a opiátovou abstinenci.


Účinky kratomu


V malých dávkách kratom působí podobně jako kofein. Povzbuzuje tělo, zrychluje srdeční tep, dodává energičnost a zvyšuje libido. Tyto povzbuzující účinky se objevují při užití nízké dávky.


Při vyšších dávkách má kratom naopak sedativní účinky, které mohou přispět k pocitu uvolnění a snížení bolesti. Někteří lidé jej používají k léčbě nespavosti. Může také pomáhat v boji proti depresi a úzkosti.

Pokud vás kratom a jeho účinky zaujaly, můžete ho otestovat i u nás. K zakoupení nabízíme 2 druhy: zelený kratom a bílý kratom. Neváhejte se s námi podělit o vaši zkušenost!


Rizika a vedlejší účinky kratomu


Vedle příznivých účinků na lidský organismus může mít kratom i vedlejší efekty. Byly zaznamenány případy závislosti, abstinenčních příznaků, a dokonce i vážných zdravotních komplikací, zejména při nadměrném užívání. Důležité je také zmínit, že kratom není v některých zemích legální, a jeho regulace se může lišit.
Mezi možné vedlejší účinky patří ztráta hmotnosti, snížení chuti k jídlu, zarudnutí v obličeji, sucho v ústech anebo bolest svalů. Kratom může také negativně ovlivnit naši mysl a způsobit tak halucinace nebo závratě.


Dávkování kratomu


Kratom nejčastěji seženete ve formě prášku nebo kapslí. Jak už bylo popsáno výše, účinky kratomu se liší podle množství jeho užité dávky.

Pro povzbuzující účinky postačí malá dávka, přibližně 0,06 g kratomu na 1 kg vaší hmotnosti.

Naopak pokud chcete využít kratom pro zklidnění či pro tlumení bolesti, je potřeba vyšší dávka až okolo 0,1 gramu na 1 kg vaší váhy.


Kratom se nedoporučuje užívat každý den. Stačí maximálně 1-3 x do týdne.


Starší příspěvek Novější příspěvek